Vezi mesaje fără răspuns | Vezi subiecte active Acum este Joi Apr 30, 2026 3:25 am

Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Istoria procesorului amd 
Autor Mesaj
Membru

Skype ID: Niscoveanu Valentin
Yahoo ID: nvali02
Server Preferat: Dr.Playcs.ro
Detinator Server: DR.PLAYCS.RO
In martie 1991 AMD introduce familia de procesoare Am386, intrerupand monopolul companiei Intel pe aceasta piata. Pana in octombrie sunt vandute peste 1.000.000 de astfel de procesoare. in februarie 1992 justitia se pronunta in favoarea AMD in conflictul cu Intel; AMD a primit toate drepturile de fabricare si vanzare asupra procesoarelor din familia Am386. in aprilie 1993 apar primele procesoare din familia Am486; in acelasi an sunt anuntate planurile pentru familia de procesoare K5 care apare dupa cativa ani. in ianuarie 1994 se semneaza un acord pe termen lung cu Compaq prin care procesoarele Am486 sunt folosite la fabricarea calculatoarelor Compaq. Pe data de 10 martie 1994 se incheie un nou proces cu Intel; prin decizia din aceasta data AMD are dreptul sa utilizeze microoperatiile folosite in coprocesorul matematic Intel 287. Pe data de 1 mai 1994 se sarbatoreste aniversarea de 25 de ani a companiei. Familia de procesoare K6 apare in anul 1997 si pune serios in pericol dominatia companiei Intel pe piata procesoarelor. Totusi, AMD devine lider doar in 1999 cand este lansat procesorul AMD Athlon. in aceasta perioada AMD achizitioneaza sau fuzioneaza cu o serie de companii. Scopul declarat era de a revitaliza industria procesoarelor prin oferirea de produse mai performante decat cele fabricate de Intel.
in martie 1991, dupa ani de procese, AMD introduce procesorul Am386 (o copie a lui Intel 386), rupand monopolul Intel, vanzand un million de exemplare in numai 6 luni. Am386 a fost un moment de referinta pentru piata PC-urilor, fiind un produs deosebit de abordabil ca pret.
Spargerea monopolului existent pana la acea data a dus la ieftinirea pretului PC-urilor cu mai multe sute de dolari in numai cateva luni, iar AMD 386DX-40 a devenit unul din cele mai vandute procesoare din toate timpurile. Cu banii realizati din aceasta "lovitura", AMD a demarat constructia celei mai mari fabrici de procesoare la acea data, Fab25, in Texas. Datorita acestui mare salt in dezvoltare, scenariul s-a repetat in 1993 cu Am486.
in martie 1994 se confirma juridic drepturile AMD asupra microcodului din coprocesorul matematic 287 de la Intel.
Fiind pus in imposibilitatea de a putea copia procesorul Pentium, AMD a trebuit sa realizeze pe cont propriu urmatoarea generatie de procesoare, K5, introducand mai multe inovatii radicale in design. Dar in ciuda tehnologiei deosebit de avansate, K5 s-a dovedit un dezastru la trecerea in productie, fiind amanat de atatea ori incat la data aparitiei era deja depasit de concurenta, Intel Pentium si Cyrix 6x86.
Semi-esecul lui K5 era amplificat de sfarsitul productiei generatiei precedente (AMD 5x86 - un 486 dus la limita), astfel pierderile financiare severe puneau sub semnul intrebarii capacitatea companiei texane de a rezista in continuare pe scena fabricantilor de procesoare.
Cu o mutare controversata (la timpul respectiv multi observatori au afirmat ca este o nebunie ce va fi urmata de faliment total), AMD a cumparat NexGen, un fabricant de procesoare minor, ce nu detinea multe valori in afara unui design complex de procesor RISC x86 si a unei echipe de valoare. Cu ajutorul unei ultime infuzii disperate de capital provenita de la celelalte divizii AMD, cumpararea NexGen a dat nastere liniei K6, care a fost un succes considerabil.
Totusi, K6 ar fi putut avea un succes inca si mai mare daca AMD nu se lovea de acelasi proces tehnologic pe 0.35 microni ineficient, care cauzase si pierderea atu-ului lui K5. Astfel, K6 nu a putut fi fabricat pe masura cererii timp de un an, pana cand nu s-a trecut la o noua tehnologie, pe 0.25 microni, ocazie cu care a fost lansat K6-2.
Chiar daca si Cyrix si IDT au avut un cuvant de spus, K6-2 a fost cel care a taiat procentele Intel pe piata "retail", de la 85% la 54%, in toamna lui 1998. Milioanele de K6-2 si K6-III vandute au facut posibila proiectarea si producerea urmatoarei generatii, AMD Athlon, ca si ridicarea unei a doua fabrici proprii, in Dresda, Germania. Este poate o ironie faptul ca impunerea lui Athlon a fost facilitata de problemele tehnologice al.

Mar Feb 09, 2016 10:38 am
Profil Trimiteţi mesaj privat E-mail ICQ YIM WWW
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 1 mesaj ]